Om oss

Ägg som ligger i en kartong

Idag driver syskonen Peter och Linda Roslagsägg AB som ligger i Östhammars i norra Roslagen

Historia

Över 50 år sedan fanns det på gården bara 7 mjölkkor på gården som deras farfar hade. När han blev sjuk sadlade Peter och Lindas far Lars-Erik med fru Ann-Britt så startade på hobbynivå med ca 200 höns.

Antalet höns började sedan sakta öka i den gamla ladugården och 1984 byggdes det första stora hönshuset med 10 000 höns och hela familjen var delaktig i företaget och mamma Ann-Britt brukar skoja att alla barnen är uppväxta i en ägglåda. Första äggleveransen var till ICA Östhammar i en bärkasse och 2010 blev Årets Företagare.

Överblick över Söderby

Köp Roslagsägg så bidrar du till en levande landsbyggd i Roslagen.

Idag bor inte hönsen längre kvar hos oss men samma lokaler används nu istället för paketering av de ägg kommer från noga utvalda äggproducenter av intagningsområde inom 25 mil.

Genom att välja ägg från oss som lokal distributör får du alltid Svenska färskare ägg med kortare transportsträckor. Vi har direktkontakt med butiken varje vecka och levererar med våra egna bilar vilket är toppen. Vi packeterar endast ägg från frigående höns inomhus, KRAV-producerande höns.

Det handlar om 2 gårdar och ca 100 000 höns som är frigående inomhus och 1 gård Ekologiska höns. Vi levererar idag 30 ton ägg i veckan till ett 100 tal butiker och redan nu är 4:e generation involverad i produktionen och för 3 år sedan äran att fira 50 års Jubileum!

Medarbetare som jobbar på Roslagsägg

Vi som jobbar här

Linda

Linda

Delägare, Ekonomiskt- Order- & Certifieringsansvarig

0173-133 69

Christian

Christian

Orderansvarig, Packeriansvarig

0173-133 69

Peter

Peter

Delägare, Producentansvarig, Inköp, Chaufför

070-319 40 14

lysande ägg i orange

10 +

Medarbetare

30 +

Ton ägg i veckan

50 +

Års erfarenhet

Nogranna kontroller i alla led

För att äggen ska vara så färska som möjligt när de når ditt kylskåp, hämtas de från producenterna ett par gånger i veckan. Hos oss synas varje ägg genom vägning och genomlysning. Ägg som är gamla, smutsiga, har sprickor eller andra defekter sorteras bort. Hela vägen från producent och packeri till butik förvarars äggen i optimal temperatur för att förlänga hållbarheten. I butik förvaras oftast äggen i kyldisk, även om detta inte är ett lagkrav.

Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader. Man märker på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.