Produkter

18p medium

6p

Vegetables

6p

15p medium

10p

12p medium&large

Märknings­reg

2SE636 – Vad betyder det egentligen?

2

Produktionskod

SE

Landskod

636

Anläggningsnummer

Ekologiska Ägg

Ekologiska höns ska ha det bra och kunna bete sig naturligt. Därför får ekologiska höns gå ute året om när vädret tillåter och på sommaren vistas de i en rasthage som är bevuxen med gräs och annat grönt där de kan beta och picka.Fodret är ekologiskt och produktionen kontrolleras av föreningen KRAV.

Köp Roslagsägg så bidrar du till en levande landsbyggd i Roslagen. Smaklig måltid!

Vita ägg, frigående inomhus

Äggen kommer från höns som går fritt inomhus. Hönsen har tillgång till värprede, sittpinne och ströbädd. Dessa ägg är de vanligaste i svenska butiker.

Vid hönsbyte hos våra kontrakterade gårdar hittar ni ägg från andra producenter

Det är viktigt att det finns en geografisk spridning bland gårdarna för att minska ev smittorisker.

Köp Roslagsägg så bidrar du till en levande landsbyggd i Roslagen. Smaklig måltid!

Testa ditt ägg

Vill du veta hur färskt ägget är, kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i rikligt med vatten. Pinfärska ägg ligger kvar på botten, ett ägg som är drygt en vecka gammalt börjar resa sig upp ett äldre ägg ställer sig i givakt och flyter upp till ytan. Du kan också knäcka ett ägg och titta på gulan och vitans utseende. Ett färskt, uppslaget ägg har en hög toppig gula med vita liggandes tätt runt om. Du kan också se ett yttre skikt med mera tunnflytande vita.

Övrigt Sortiment

Bland våra produkter finns även ägg i Lösvikt (30pack/24pack).

FAQ

Vanliga frågor

Det är hinnan på skalet som håller äggen frächa från bakterier (som försvinner med tvätt)

Riktigt färska ägg är absolut svårast att skala. I ett nyvärpt ägg är pH-värdet lägre med hinnor som klistrar sig fast vid skalet. Men efter ett par dagar tränger luft in i ägget som får hinnorna att separera och tjockna. Så låt gärna dina nyköpta ägg stå i en vecka och kyl äggen länge efter kokning.

Med tiden blir äggen lättare genom att ägget andas genom porerna i skalet och de dunstar med tiden, (då blir blir det en luftblåsa i ) som kan liknas med ett “flöte”= flyter upp i vatten ju äldre äggen är pga att de dunstar med tiden.

Unga höns värper mindre ägg och ju äldre de blir desto större blir äggen.

När hönsen är unga kan de lägga två gulor i samma ägg. Det är i början av deras värpperiod, innan de fått in “rutin” att värpa så kan de slätta 2 gulor i samma ägg.

Det kan vara en spricka i, sprickan kan vara mikroskopisk och då ser du den inte, och äggvitan kommer att sippra ut. För att inte förlora ett ägg i onödan, men också för att undvika att det spricker över huvudtaget finns ett enkelt knep som alla kockar känner till.

”Jag häller alltid i en matsked salt i vattnet när jag kokar ägg. Om ett ägg spricker lite så stannar allt innehåll kvar i ägget då och rinner inte ut i vattnet ”

Ett annat husmorstips är att ha i 1 msk ättika i vattnet under kokning.

När hönsen blir så får de tunnare skal. Mängden kalcium är lika vare sig de är små eller stora ägg som värps = de stora äggen får tunnare skal och de små äggen får tjockare skal ( då dunstar de inte lika snabbt).

Äggets skal andas genom porerna och är väldigt känsliga att ta upp starka lukter från omgivningen men även foder har betydelse.

EU:s regler är bäst före 28 dagar efter värpning men står äggen svalt och är hela så håller de betydligt längre.

Smoothie med ägg och banan är toppen tips på frukost eller mellanmål. Mättande smoothie med ägg, kiwi, banan och frysta bär. Enkelt att göra, bara mixa alla ingredienser. Perfekt mat före eller efter träning. Att använda frysta bär gör smoothien kall och fräsch. Svenska ägg är salmonellafria, det har Sverige jobbat hårt för! Mixa ihop alla ingredienserna i en mixer. Häll upp i glas och servera.

• 1-2 råa ägg

• 2 dl valfria frysta bär

• Ev. en liten banan/kiwi eller lite vanlijsocker