Om oss

Roslagsägg

Idag driver syskonen Peter och Linda Roslagsägg som ligger i Östhammars i norra Roslagen.

Från början, över 50 år sedan, fanns det bara 7 mjölkkor på gården som deras farfar hade. När han blev sjuk sadlade Peter och Lindas far Lars-Erik och frun Ann-Britt om och startade på hobbynivå med ca 200 höns. Antalet började sedan sakta öka i den gamla ladugården. 1984 byggdes det första stora hönshuset med 10 000 höns. Hela familjen var delaktig i företaget och mamma Ann-Britt brukar skoja om att barnen är födda i en ägglåda.

Första äggleveransen var till Ica Östhammar i en bärkasse, verksamheten har växt stadigt sedan dess och har nu 10 anställda, 2010 blev Vi utsedda till Årets Företagare. Samma lokaler används nu för paketering och packning av de ägg som kommer från de äggproducenter runt om. Det handlar om 3 gårdar och cirka hundratusen höns som är frigående, och en del dessutom lägger ekologiska ägg. Idag levererar vi 30 ton ägg i veckan till ett 100 tal butiker och redan nu är 4:e generation involverad i produktionen och förra året fick vi äran att fira 50 års Jubileum!

Genom att välja ägg från oss som lokal distributör får du alltid Svenska färskare ägg med kortare transportsträckor. Vi har direktkontakt med butiken varje vecka och levererar med våra egna bilar vilket är toppen. Vi packeterar endast ägg från frigående höns inomhus, KRAV-producerande höns.

Vi är Certifierade Genom Krav och IP Livsmedel

Köp Roslagsägg så bidrar du till en levande landsbyggd i Roslagen.

Stiftelser vi valt att stödja:
Svenska Narkotika Polisföreningen
Säkra varje unge
Aktiv Skola

roslagsaggagarna

Möt personalen

Vi som jobbar där

roslagsagg-linda

Linda

Delägare Ekonomiskt- Order- & Certifieringsansvarig

roslagsagg-christer

Christian

Orderansvarig, Packeriansvarig

Peter

Delägare Producentansvarig, Inköp, Chaufför

Hur vi jobbar

Nogranna kontroller i alla led

För att äggen ska vara så färska som möjligt när de når ditt kylskåp, hämtas de från producenterna ett par gånger i veckan. Hos oss synas varje ägg genom vägning och genomlysning. Ägg som är gamla, smutsiga, har sprickor eller andra defekter sorteras bort. Hela vägen från producent och packeri till butik förvarars äggen i optimal temperatur för att förlänga hållbarheten. I butik förvaras oftast äggen i kyldisk, även om detta inte är ett lagkrav.

Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader. Man märker på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.